Wednesday, October 24, 2012

Confinement Recipes

Koleksi resepi berpantang ni saya dapat dari mak saya sendiri, majalah Pa&Ma, ebook mysetbersalin.com dan sumber2 internet lain. Saya hanya pilih yang ringkas dan mudah disediakan. Disusun ikut hari tapi terserah pada citarasa anda. Cuma hari2 awal berpantang elok makan bubur .
Info khasiat (tak pasti dari segi perubatan moden):
halia- nyah angin dari badan
pegaga & lobak putih - banyakkan susu
bwg putih - jangan ambil banyak sangat sbb nanti badan berbau
ikan haruan- cepatkan sembuhan luka bersalin
* banyak lagi tapi jangan lupa ikut nasihat doktor: diet seimbang.
* Kalau boleh jangan makan nasi sejuk nanti perut masuk angin (pengalaman sendiri akibat makan nasi goreng).
* Bagi ibu yg melahirkan secara caesarian, kurangkan makan lada hitam

Hari 1 – Bubur nasi dan sup ayam halia
Sup ayam halia
Masak air dalam periuk,
Halia 3 ketul – ketuk dan masuk dalam air mendidih dan masukkan ayam + garam sikit
Tabur daun sup bila hidang.

Hari 2 – Bubur nasi, sup ikan haruan dan ulam pegaga
Sup ikan haruan
Masak air dalam periuk
Halia, lada hitam, bawang merah, bawang putih garam – tumbuk lumat dan masuk dalam periuk.
Ikan haruan, asam keping – masuk bila air sudah mendidih.
Tabur daun sup sebelum hidang.

Hari 3 – Ayam halia kukus dan bayam celur.
Ayam halia kukus
Masak air dalam periuk pengukus.
Bawang merah, bawang putih, halia, lada hitam, garam – tumbuk lumat.
Ayam kampong – perap dengan bahan yang ditumbuk dan gaul dengan minyak bijan.
Lepas setengah jam, kukus ayam.

Bayam & ikan bilis – celur dalam air panas sekejap dan tos.

Hari 4 – Ikan haruan goreng dan sayur tumis air.

Kunyit dan garam – tumbuk lumat dan perap dengan ikan haruan. Goreng ikan.

Sayur tumis air
ikan bilis, bawang putih, bawang merah – tumbuk dan tumis dalam kuali dengan sikit minyak. Masukkan air.
Sawi dan lobak putih hiris – masuk dalam periuk bila air mendidih.

Hari 5 - Sup ikan tenggiri dan bayam celur
Sup ikan tenggiri
Bawang putih (hiris), bawang merah(hiris), halia (ketuk) – tumis dengan minyak bijan (1 sudu).
Masukkan air dan lobak putih (hiris).
Bila mendidih, masukkan ikan dan asam keping.
Tabur daun sup sebelum hidang.

Hari 6 – Ikan masin sepat kukus, air asam dan ulam pegaga.

Ikan masin dan bawang putih – basuh dan kukus.

Air asam – gaul asam jawa, bawang putih (kukus), ikan bilis mentah dan serbuk lada hitam dalam sedikit air panas.

Hari 7 – Ulang resepi hari 3 – Ayam halia kukus dan bayam celur.

Hari 8 – Haruan panggang halia dan sayur tumis kering (sawi dan lobak putih)
Haruan panggang halia
Ikan haruan – lumur dengan jus limau nipis dan basuh.
Bawang putih, halia dan kunyit hidup – tumbuk lumat dan bahagi 2 bahagian.
Separuh gaul dengan ikan dan bakar dalam kuali. Hidang dalam pinggan.
Separuh lagi campur dengan jintan manis, jintan putih dan lada hitam – tumbuk semua dan tumis dalam periuk lain.
Bila garing masuk air. Tunggu sampai mendidih.
Cuka & hirisan daun kunyit – masukkan bila air sudah mendidih.
Tutup api dan tuang atas ikan yang sudah dibakar.

Hari 9 – Sup ayam (campur kentang, brokoli dan lobak putih) dan Kerabu pegaga
Kerabu pegaga
1 biji bawang besar – dihiris
Bawang merah, ikan bilis, kunyit – ditumbuk
sedikit garam
seikat daun pegaga – dihiris

Hari 10 – Ikan tenggiri masak asam, bayam celur dan sambal kunyit
Tenggiri masak asam
Goreng ikan. Hidang dalam pinggan
Halia, bawang merah, bawang putih, bawang besar – hiris dan tumis.
Bila garing, masukkan air asam jawa. Tutup api bila sudah mendidih
Tuang atas ikan goreng.

Bayam & ikan bilis – celur dalam air panas sekejap dan tos.

Kunyit, halia, bawang merah, bawang putih, lada hitam,garam – tumbuk sampai lumat jadi sambal

Hari 11 – Ayam masak kering dan bayam celur
Ayam masak kering
Ayam, daun pegaga (hiris), bawang merah (hiris), halia (hiris), serbuk lada hitam (1/2 sudu kecil), serbuk kunyit (1/2 sudu kecil) – campur semua dalam periuk dengan 2 cawan air. Bila pekat, tutup api dan hidang

Hari 12 - Ikan Tenggiri Masak Pindang dan sayur tumis kering (sawi atau bayam)
Tenggiri masak pindang
Kunyit, halia, lada hitam, bawang merah, bawang putih – tumbuk dan rebus dalam periuk.
Ikan tenggiri – campur dalam periuk bila air mendidih dan letak asam keping.

Minuman ketika berpantang (sumber: http://www.momsinmind.com.sg/eggs.html)
RED DATES TEA

(Helps revitalise general health. Drink as often as you like - It's Tasty!)

8 red dates
50g black beans, pan-fried without oil
20g Dong Sum / "dangshen"/ tung shen (codonopsis pilosula) - kt pasaraya pon ade.
4 slices old ginger

Rinse all the herbs. Put them in a crockpot and fill it ¾ full with HOT water. Boil for 2 hours.

For me, I usually just put all the ingredients in the crockpot the night before, filling it with normal tap water. By morning, there will already be a nice big pot of fragrant Red Dates Tea to drink for the whole day.

No comments:

Post a Comment