Thursday, October 18, 2012

Ikan Masak Asam Jawa

Resepi ni tersangatlah ringkas. Khas buat ibu2 yg dah takde bibik (tak boleh spend masa lama2 kat dapur, byk lagi kerja nak buat).  Belajar dari makcik hubby (Mak Ngah Normah) tapi version mcm dah tak sama. Air tangan pun lain-lain kan. Pre-cook cuma goreng ikan dulu. Biasanya guna ikan tenggiri. Ibu berpantang pun boleh makan lauk ni.

Bahan-bahan:


Sama mcm dalam gambar ni:
halia, bawang benggala, bawang putih, bawang kecil dan cili api (optional)
+
1/2 mangkuk air asam jawa, 2 sdb gula, 1 sdk garam, sikit minyak utk menumis

Cara-cara:
Tumis halia, bwg putih & bwg merah sampai naik bau. Lepas tu masukkan air asam. Kacau dan masukkan gula, garam, bawang benggala & cili api. Agak2 layu bawang, tutup api dan tuang kuah atas ikan tenggiri yg dah siap goreng tadi. Siap. Ni hasilnya
IKAN MASAK ASAM JAWA

No comments:

Post a Comment